Momenten van rust en herstel

ontspannen met kopje thee en een boek

Een goede spijsvertering, lage hartslag en een gezonde bloedsuikerspiegel, wie wil dat nu niet? De sleutel ligt bij ons autonome zenuwstelsel dat het constant houden van de omstandigheden in het lichaam regelt. De activiteiten van dit zenuwstelsel verlopen autonoom. Voor het constant houden van de omstandigheden in het lichaam beschikken we over een zenuwstelsel dat bestaat uit een sympatisch en parasympatisch deel. Het sympatische zenuwstelsel is gericht op actie (gaspedaal), het parasympatische op rust (rempedaal).

Het ‘rempedaal’ gaat in werking als u zich in een veilige situatie bevindt, bijvoorbeeld lekker met een boek op de bank of het luisteren naar uw favoriete muziek.  Tijdens de slaap schakelt uw lichaam ook over van de actieve stand in de rust- en herstelmodus. Als u druk bent, kunt u het parasympatische zenuwstelsel zelf tussendoor activeren. En zo momenten van rust inbouwen in een drukke dag. Dit doet u met een diepe buikademhaling. U legt uw hand op uw onderbuik en ademt naar uw hand toe. Deze diepe buikademhaling triggert de  zenuw onder in de rug die het parasympatische deel activeert.
Het brengt rust en daarnaast wordt uw spijsverteringsorgaan gestimuleerd, en treedt er verlaging van hartslag en bloedsuikerspiegel op.

Tijdens de begin- en afsluitende fase van de massage wordt ook dit ‘rempedaal’ aangesproken waardoor het na de massage kan aanvoelen alsof u uit een heerlijke slaap bent ontwaakt.